Vykdant „Vasaris –sveikų iššūkių mėnuo“ veiklas, Elektrėnų „Versmės“ gimnazijoje vasario 3 ir 10 dienomis buvo integruotos fizinio ugdymo pamokos, per kurias visuomenės sveikatos specialistė Julija pademonstravo mokiniams sveikų ir užsikimšusių riebalais arterijų modulį, paminėjo kokių maisto produktų reikėtų vengti, kad arterijose nesikauptų riebalai. Taip pat mokiniai galėjo sužinoti savo kūno masės rodiklius: kūno masės indeksą (KMI), procentinius skysčių, raumenų bei riebalų kiekius, sudėjimo tipą ir gavo patarimus kaip sveikai maitintis.
Norint palaikyti gerą sveikatą, kartais reikia visai nedaug, pvz., pakeisti mitybos įpročius. Atsisakyti nesveikų užkandžių (saldžių, perdirbto / greito maisto, turinčio daug sočiųjų riebalų ir (arba) druskos) gali būti sunku, tačiau juos pakeisti sveikatai palankiais, - galėtų būti pirmas žingsnis geresnės savo paties/pačios versijos link. Sveikatai palankiais užkandžiai galėtų būti:
· vaisių arba daržovių salotos – turi daug vitaminų bei skaidulų, būtinų virškinimo sveikatai,
· jogurtas su uogomis ir (arba) granola – turi kalcio, reikalingo kaulams, vitaminų,
· čija sėklų pudingas – turi daug skaidulų, baltymų, omega-3 riebalų rūgščių,
· kepinukai su daug sėklų ir kukurūzų arba grikių miltais – turi daug skaidulų, sveikų riebalų, baltymų, neturi glitimo –
būtent tokie užkandžiai buvo siūlomi vasario 12 dieną gimnazijos valgykloje, ir kiekvienas galėjo paragauti, įvertinti ir įsitikinti, kad sveikas maistas gali būti skanus. Tam tik reikia noro ir šiek tiek pastangų, kurios ilgalaikėje perspektyvoje atsiperka.
Visuomenės sveikatos specialistė Julija Liaudanskienė